fredag, augusti 10, 2007

Ohyra i grönsakerna

Vem skadar mina grönsaker?


En dag upptäckte jag att en del blad till palsternackorna var bruna och ihopkrullade.
Så fick jag se att det även fanns brun blast här och där bland morötterna. Nu blev jag orolig.
Även på dillen fanns bruna angrepp och när detta skrivs har jag upptäck att det finns blad på äppleträden som är bruna och ihoprullade.

Här är bovarna

Boven är en liten skalbagge med gula prickar. Den är bara 4 - 5 millimeter lång och ilar runt snabbt när man försöker få tag i den men är lätt att klämma ihjäl.
Jag har försökt spruta vatten med högt tryck men det bekommer inte skalbaggen något. Eftersom jag odlar giftfritt så måste jag använda ofarliga saker. Jag skall ju själv äta av grönsakerna. Nu funderar jag på om jag skall använda såpvatten.

Så här ser angriparna ut i förstoring.
De gillade inte att bli fotograferade

Besök av barnbarn

Barnbarnsbesök
Aaron med pappa Patrik

Louise och Asta


Det är inte ofta jag träffar mina barnbarn, de bor sju timmars bilresa från mig. När jag flyttade till dalarna så insåg jag inte hur långt det var. Förra året försökte jag att få dem att komma och hälsa på mig men det var så mycket annat som skulle ordnas på skollovet. I år började jag därför tidigt att bearbeta deras far. Barnen har ju aldrig varit i Dalarna tidigare sp jag planerade att de skulle få se lite av hur det var här för att de kanske skulle vilja komma tillbaka.


Skräddardjurberga

Kaffeserveringen vid Skräddardjurberga fäbod

Vi började med lite sightseeing runt omkring i byn och första dagen åkte vi till Skräddar-Djurberga fäbod. Där finns en vallkulla som gör smör och ost och grisar. Man kan se hur det en gång har gått till på en fäbod. Alla staket övertygar om hur man måste hålla djuren borta från det som man ville bevara. Jag berättade att hela Skattungbyn faktiskt en gång i tiden så ut på detta sätt.
de fotograferade och spelade in ljud med sina mobiler. Roligast var kanske grisarna som snarkade!

Björnparken

Vargen och rödluvan

En dag var vi i på Grönklitt och besökte björnparken. Där såg vi inte bara små brunbjörnar utan även den stora Kamtjackabjörnen. Tänk, den är över tre meter när den står på bakbenen.
En berguv satt alldeles stilla i sin voljär och de sibiriska tigrarna slumrade lungt inne i sitt hus. Vargarna strök omkring och järven kunde vi knappt se. Däremot fick vi se ett lodjur som väste åt alla som tittade på det. Avslutnigen blev i ett stort tält där man kunde se Rödluvan och
vargen och själv få sitta intill en uppstoppad björn.

Fika högst upp i björnparken



Orsayran

Musikanter på Orsayran


Eldfängd bil på Yran

På kvällen var vi på Orsayran. Det är en roligt tillställning. Man vandrar runt på gatorna och lyssnar på musik. De som spelar flyttar på sig och plötsligt spelar de tillsammans med andra och nya grupper uppstår. Kvällens meste kändis var nog Hasse Andersson. Han sjöng givetvis "Änglahund".
Custom Car Club hade ställt upp nostaligiska amerikanare på Järnvägsgatan och utanför posten kunde man se hur eldfängd en bil kunde vara.

Dagen därpå var jag trött och barnbarn med far åkte och fiskade. De fick en liten aborre som var så liten att den fick komma åter i älven.


Farfar kopplar av med en mugg kaffe